Rodzaje batonów energetycznych?

Batony energetyczne zwykło dzielić się na trzy grupy, które posiadają odmienny skład i są dedykowane osobom aktywnym oraz sportowcom. Podstawowym rodzajem są batony białkowe, których głównym składnikiem są pełnowartościowe proteiny, w tym także aminokwasy BCAA, niezbędne do budowania wartościowej masy mięśniowej. Produkty te doskonale nadają dla osób pozostających na diecie wysokobiałkowej. Ważne jest, aby podczas spożywania tego rodzaj produktów pic spore ilości wody, gdyż batony są sycące. Drugim rodzaj to batony energetyczne, których głównym składnikiem są cukry złożone lub proste. Batony węglowodanowe mają za zadanie dostarczać dodatkowej energii w chwilach, kiedy jej brakuje, np. podczas treningu. Szukajmy cukrów złożonych – w produktach tych powinny znaleźć się: fruktoza oraz maltodekstryna. Trzeci rodzaj batonów to mieszanki węglowodanowo-białkowe, które łącza zalety obu tych produktów. Batony nie powinny zastępować pełnowartościowych posiłków, gdyż są produktami silnie przetworzonymi.