Kawa – codzienny kop energii

Kawa, stanowiąca napój powszechnie stosowany przez osoby potrzebujące dawki energii i pobudzenia, znalazła także zastosowanie w świecie sportu. Stymulujące działanie zawartej w kawie kofeiny, spowodowało, że kawa została umieszczona na liście zabronionych dla sportowców środków dopingujących. Kawa powoduje zwiększenie przepływu krwi do serca i mięśni i ma szczególne znaczenie w przypadku treningów wytrzymałościowych. Kofeina powoduje wzrost zawartości wolnych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu u osób uprawiających spory zmniejsza się zużycie glikogenu w mięśniach. Bezpośrednio przed treningiem, kawa wpływa na zwiększenie poziomu glukozy, z którego glikogen jest syntetyzowany. Należy pamiętać, że u osób uprawiających regularnie sport, szybkie odbudowanie ilości glikogenu odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu gospodarki energetycznej. W przypadku długotrwałego wysiłku odczuwalne efekty wynikające ze spożycia kawy można zaobserwować już po 15-20 minutach od wypicia kawy, przy wysiłku krótko trwającym – po ok. 45 minutach.