Banany i ich wartośc energetyczna

Banany stanowią bogate źródło witamin, składników mineralnych oraz mikroelementów, dlatego też podobnie jak inne owoce powinny stanowić stały element zdrowej diety. Owoce te są doskonałym źródłem potasu, składnika odpowiedzialnego za prawidłową pracę mięśni i naszą koncentrację. Jeżeli zauważymy u siebie takie objawy jak skurcze mięśni, zmęczenie czy obrzęki rąk lub nóg, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że brakuje nam tego składnika, a wzbogacenie diety w banany pozwoli na jego uzupełnienie. Istnieje wiele, bo ponad 300 gatunków bananów, chociaż uprawianych przemysłowo do celów konsumpcyjnych jest ok. 20 gatunków. Miłośnicy bananów mogą wybierać między innymi między najbardziej popularnymi na Polskim rynku bananami Cavendish oraz bananami czerwonymi, jabłkowymi, mini czy skrobiowymi. Te ostatnie przeznaczone są do spożywania w formie gotowanej lub pieczonej. Banany stanowią idealny dodatek do drugiego śniadania, gdyż średniej wielkości banan, czyli ważący około 120 g dostarcza 119 kcal, w tym 1, 2 g białka, 0, 4 g tłuszczu oraz 28, 2 g węglowodanów.