Węglowodany – niezastąpione źródło energii

Węglowodany (cukry), to grupa związków chemicznych szeroko rozpowszechniona w przyrodzie. W przypadku żywienia, najważniejszą rolę odgrywają cukry przyswajalne, czyli fruktoza, glukoza, sacharoza, skrobia, laktoza i maltoza oraz nieprzyswajalny błonnik pokarmowy. W produktach spożywczych zazwyczaj spotykamy kombinację węglowodanów należących zarówno co cukrów prostych, dwucukrów i polisacharydów. Węglowodany są niezbędne do życia, dostarczają energii. Cukry przyczyniają się także do produkcji hormonu szczęścia, czyli serotoniny, dzięki czemu przyczyniają się do utrzymywania dobrego samopoczucia. Dodatkowo, węglowodany uczestniczą w regulacji metabolizmu tłuszczów, w przypadku ich niedoboru, tłuszcze nie ulegają całkowitemu spaleniu. Ważną funkcją jest także udział węglowodanów w tworzeniu różnych struktur komórkowych, w ciąży i kolejnych etapach rozwoju człowieka. Do głównych i przede wszystkim zdrowych źródeł węglowodanów możemy zaliczyć produkty zbożowe, szczególnie zalecane są te, z pełnego ziarna, warzywa i owoce.