W czasie diety czy pracy nad sobą trzeba unikać słodkości. Mimo że jest to twardy zakaz, można spróbować go ominąć, a przy okazji wcale nie nagrzeszyć. Przedstawimy dzisiaj przepis na ciasto, które mimo tego, że jest znane, naprawdę może być niskokaloryczne. Przejdźmy więc do właściwej części tego wpisu. Zajmiemy się dzisiaj jabłecznikiem, bądź, jeśli ktoś woli szarlotką. Odrobinę ją zmodyfikujemy, aby była ona odpowiednia dla osób dbających o linię. Po pierwsze, z oryginalnego przepisu wyrzucimy białą mąkę, którą zastąpimy razową. Zawiera ona dużo więcej substancji odżywczych przy mniejszej ilości kalorii. Zredukujemy tez o połowę ilość cukru, a przy okazji zastąpimy go brązowym. Zrezygnujemy też z tak dużej ilości masła, którą podmienimy na mniejszą ilość oliwy z oliwek. Dzięki temu nasze ciasto będzie znacznie zdrowsze. Oczywiście, będzie ono różniło się w smaku od oryginału, ale nie bójmy się eksperymentować w kuchni, ponieważ możliwe, że coś nowego nam zasmakuje i zostanie z nami na dłużej.