Ocet jabłkowy skutecznie wspomaga odchudzanie. Zawiera pektyny, witaminy A, B, C, E oraz minerały: potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, fluor i inne. Stosowany wraz z racjonalną, zdrową dietą przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie. Picie octu jabłkowego wspomaga trawienie, pobudza produkcję soków żołądkowych i zwiększa tempo przemiany materii. Ponadto usuwa toksyny z organizmu. Może być stosowany jako suplement diety, ale również jako przyprawa do sałatek czy mięs. Posiłki z jego dodatkiem wywołują uczucie sytości na dłużej. Należy pamiętać, aby nie przesadzać z ilością octu jabłkowego. Dziennie zaleca się przyjmowanie 1-2 łyżek tego płynu dodanego do przegotowanej wody lub soku. Należy pić 3 razy dziennie około pół godziny przed głównymi posiłkami przez okres kilku tygodni. Występują przeciwwskazania dla kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na problemy żołądkowe. Najważniejsze, aby pamiętać, że samo picie octu nie pomoże nam zgubić zbędnych kilogramów, niezbędna jest zmiana sposobu żywienia.