Kofeina – na brak energii

Poranna kawa jest dla wielu osób nie tylko rytuałem, lecz niezbędnym punktem dnia, bez którego nie wyobrażają sobie pobudki. Często nie ograniczają się wyłącznie do jednej filiżanki dziennie, wspomagając się kolejną w godzinach popołudniowych.
Kofeina jest naturalną substancją chemiczną pochodzenia roślinnego, należącą do grupy alkaloidów purynowych. Zaliczana jest do psychoaktywnych stymulantów. Jej właściwości były znane już od czasów starożytnych, a ziarna kawowca – najbardziej rozpowszechnione źródło kofeiny, były nawet używane jako waluta przez niektóre plemiona.
Kofeina poza kawą występuje również w wielu napojach energetycznych, a nawet w popularnym napoju gazowanym Coli. Innymi, poza nasionami kawowca, źródłami tego alkaloidu są: guarana, yerba mate, czy zielona herbata.
Jest ona tak powszechnie ceniona ze względu na szybkość działania. Łatwo bowiem przekracza barierę krew-mózg. Po dotarciu do centralnego ośrodka nerwowego, pobudza receptory odpowiedzialne za koncentrację i pamięć.